Slik planter du et fint og spennende staudebed!

Plant stauder nå 

- Og gled deg over blomstringen i mange år fremover

 

 En staudehage er en levende, organisk kombinasjon av mange forskjellige planter som kommer igjen år etter år. Velger man stauder fra ulike plantefamilier, kan man få lyspunkter og blomstring gjennom hele året.

 

Setter vi sammen staudekombinasjoner for våre kunder starter vi med å spørre kunden om:

 

  • Lysforhold
  • Fukt i jorden
  • Kvalitet av jordmonnet

 

Når disse ting er avklart må vi bestemme herdighetssonen/ vekstsonen. Dette kan lett bestemmes ved å gå inn på f.eks. Hageselskapets hjemmeside.

Norge er delt inn i 8 soner, hvor sone 1 er varmest og bare noe få steder på sør- og vestlandet er i sone 1. Store deler av kysten i sør og vest er i sone 2 og 3, og mange har oppdaget at Oslo by ligger i sone 4. Her finnes det veldig mange lokale variasjoner i forhold til le, solforhold osv.

 

Når vi har fått svar på disse grunnleggende vekstforhold, kan vi starte prosessen med å velge stauder. Her begynner vi ofte med ledestauder, som ofte er veldig fremtredende med både høyde, farger og spredelse i bedet.

 

Slike stauder kan være ridderspore, aksnøkkeltunge, høstfloks, bambus, agastache, storhjertetrøst og mange flere.

 

Etter at ledestaudene har blitt plassert kan bedet fyller opp med mindre, og utfyllende stauder.

 

Slike utfyllende stauder kan være liljer, dagliljer, hosta, asters, margaritter, hestemynter, solhatt, salvie, astilber, prydgress, pioner, bregner og mange flere.

Når bedet er fylt opp med både farger, høye lyspunkt, flotte stå og konturer som gir spenning gjennom hele året, må jorden dekkes og beskyttes. Mange hagefolk velger å beskytte staudene sine med jorddekke av bark, kompost og annet organisk materiell. Men naturen vil alltid velge å dekke jorden med planter, så derfor planlegger vi med naturens prinsipper og dekker alle tomrom i staudebedet med bunndekkende stauder.

 

Slike bunndekkende stauder kan være storkenebb, sibirmuregull, vinterglans, lave bregner, moser og mange flere.

 

 Når alle disse plantene er satt i jord må vi fortsatt tilføres gjødsling i form av kompost og annet jorddekke. Dette hjelper til med jordforbedring, og vil holde fuktigheten rundt plantene. Dette vil holde ‘ugress’ i sjakk, og hjelpe staudene i konkurransen mot andre stauder og gress vi ikke vil ha i staudebedet. Mange stauder liker god og veldrenert hagejord, og jorddekke med bark, kompost og annet organisk materiell både vår og høst vil hjelpe plantene til å få tak i den næringen de trenger for å trives.

 

Nå er det bare å sette seg i godstolen og glede seg på mye blomst i mange år fremover.