Alternativer for tuja

Vintergrønne hekkplanter som trives i Norge

Tuja-hekker har lenge vært populære i norske hager på grunn av sin tette vekst og eviggrønne løvverk. Imidlertid har bekymringen rundt tuja-kransved de siste årene ført til behovet for å utforske alternativer til tuja som kan gi vakre vintergrønne hekker i norske hager. I denne artikkelen vil vi utforske noen av disse alternativene og deres egenskaper.

1. Barlind (Taxus baccata 'Hilli'):
Barlind er en klassisk hekkplante som har vært brukt i hager i århundrer. 'Hilli' er en variant av barlind som er spesielt hardfør og egnet for norske forhold. Den har tett vekst og mørkegrønne nåler som gir en flott visuell effekt. Barlind er motstandsdyktig, noe som gjør den til et trygt valg for hager i hele Norge. Den trives godt i solrike eller delvis skyggefulle områder og er generelt enkel å vedlikeholde.

2. Vinterliguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens'):
Vinterliguster 'Atrovirens' er en vintergrønn hekkplante som skiller seg fra vanligliguster. Den har mørkegrønne, glinsende blader og danner tette hekker som gir god skjerming av innsyn. Vinterliguster er hardfør og tåler godt norske vintre. Den trives i solrike områder og kan tilpasse seg forskjellige jordtyper. Beskjæring kan være nødvendig for å opprettholde ønsket størrelse og form.

3. Kristtorn (Ilex aquifolium):
Kristtorn er en elegant hekkplante med skinnende, mørkegrønne blader og røde bær om vinteren. Den er vintergrønn og tåler norske vintre godt. Kristtorn trives best i solrike eller delvis skyggefulle områder med godt drenert jord. Det er viktig å merke seg at bare hunnplanter produserer bær, så det kan være lurt å velge en hunnvariant for å få den karakteristiske vinterprakten. Imidlertid kan det være viktig å være oppmerksom på at bærene kan være giftige og utgjøre en fare for barn og kjæledyr.

4. Laurbærhegg (Prunus laurocerasus):
Laurbærhegg er en vintergrønn hekkplante med blankt, mørkegrønt løvverk. Det finnes ulike varianter av laurbærhegg, og to alternativer som kan vurderes er 'Etna' og 'Genoli'.

- Laurbærhegg 'Etna': Dette er en variant av laurbærhegg som vokser som en litt bredere busk. Den må beskjæres ved å klip

pe hver enkelt gren for å opprettholde ønsket form og størrelse. 'Etna' kan være et godt valg for de som ønsker en bredere hekk og er villige til å investere tid i jevnlig beskjæring.

- Laurbærhegg 'Genoli': 'Genoli' er en rett voksende laurbærhegg som er egnet som hekkplante. Den kan beskjæres med hekksaks og gir mulighet for å oppnå en mer strukturert og formell hekk. Det er viktig å merke seg at selv om laurbærhegg er vintergrønn og hardfør for deler i landet, kan den ha utfordringer med vårsolen og være utsatt for tørke. For å beskytte plantene mot soltørke og tære i bakken, kan det være lurt å dekke dem med strisekker tidlig på våren, slik at de ikke tørke ut fra vårsolen. Dette gjelder for alle nyplantete vintergrønne planter!

Det er alltid viktig å være oppmerksom på plantenes spesifikke behov og ta hensyn til lokale forhold når man velger og vedlikeholder hekkplanter. Ved å velge alternative vintergrønne hekkplanter som barlind, vinterliguster, kristtorn og laurbærhegg 'Etna' eller 'Genoli', kan man skape vakre hekker som tåler norske forhold og samtidig unngå problemene knyttet til tuja-kransved. Sørg for å gjøre grundig research, konsulter gjerne en lokal hageekspert og velg de plantene som passer best for din hage og dine preferanser. Med riktig valg og riktig stell kan du nyte en vakker og vintergrønn hekk gjennom årene.