Grønne fasader

Mange hageeiere ønsker seg grønne og frodige hager, men ofte strekker ikke plassen til for alle prosjekter man gjerne vil gjennomføre på en begrenset plass. Når plassen på bakken ikke strekker til må vi begynne å gestalte grønne vegger. 

 

Mennesker har i mange tusen år ledet planter til ønsket voksested, og den mest kjente formen for beskjæring og oppbinding av planter er nok vindruen. Druer har blitt bundet opp i espalier både ute på marken og rundt husvegger, der man fester klatrehjelp for rankene til drueplanten. Mange andre planter har også blitt brukt til å lyse opp vegger og skape grønne blikkfang på fasaden. I nyere tid har byplanleggere begynt å bruke grønne fasader til å skape flere grønne lunger i bygd og byer, som har stor påvirkning på mikroklimaet i byene og hjelper byene med å bekjempe forurensning og andre miljøbelastninger. Så grønne vegger har mange miljøfordeler, og har positiv effekt på klima og velvære i bymiljøet.

 

Planter som egner seg til grønne fasader deler vi i disse kategorier:

I tillegg til grønne fasader kan også plassen bli brukt til dyrking av mere frukt og bær. Med dette kan det nyttige også bli forbundet med kunstverk og design.