Inspirasjon for planter i krukker

Mange planter vi har i hagen kan settes i krukker om sommeren. Dette skaper ofte spennende elementer på terrasser, stier i hagen og i oppkjørselen mot huset.

Krukker og blomsterpotter finnes det i alle slag og fasonger, det å finne den rette fasong, farge og størrelse vil være den første oppgaven. Krukken må passe til plassen den står på, og skal også passe til stilen og fargen av hus og hage rundt krukken. 

Her ser vi et nydelig eksempel av en bonsai som står foran et kontorbygg. Den moderne glassfronten leder besøkende rundt bygget og inviterer til å følge buen rundt bygget. Men denne furu-bonsai stjeler all oppmerksomhet, den bryter opp de skarpe kontraster av geometriske linjer og inviterer med myke former og farger til å hvile øynene i denne nydelige presentasjon av et majestetisk tre. 

 

Her ser vi et annet eksempel av en gruppe med krukker som står foran et inngangsparti. Her igjen bryter krukker, farger og former opp de stramme linjene til inngangspartiet. 

Mindre krukker kan ofte passe i gjørner og gangveier som trenger flere lyspunkt. Ved å bruke blomstrende stauder får man både kontrast i bladverket og forskjellige farger som elementer i planleggingen til krukker i hagen. 

 

 

Vi du skjerme for innsyn kan krukker også være en mulighet. Mange hageeiere vil ikke instalere permanente blomsterkasser og høye gjerder til å hindre innsyn, men bruker heller de myke former av blomster, busker og trær til å skape bariærer for innsyn. 

  

Det enkle er ofte det beste. Hva med å bruke grantrær i potter som juletrær? 

 

 

I forhold til planter som står i bakken hele året, er den harde vinteren og tørre, varme sommeren utfordringer vi må ta hensyn til når vi har planter i krukker. Om vinteren fryser hele rotballen, om sommeren tørker den ut. Som hovedregel kan vi si at potten må være helt tørr om vinteren, og må få mulighet til å holde igjen vann om sommeren. 

Ekstremene vi kan oppleve på en veranda og terrasse kan være en utfordring for blomster, små busker og prydgress, så vi lærer oss å ta vare på de fine dekorative elementer vi har ved å ta vare på plantenes spesielle behov. Microklima i en krukke kan være veldig annerledes en rundtom i strøket ditt, der vi fanger opp solen i sommerhalvåret, og kan være mere værutsatt i vinterhalvåret. Bli kjent med det mikroklima som du har rundt krukkene dine, da blir valget av planter til krukkene noe lettere.